Kárpithatározó – a főbb kárpitfajtákról és a tisztításukról

Normál kárpitok

 

ZSÁKVÁSZON

 

Alapanyaga lehet a juta növény háncsrostja, mely növény a gyapot után a legnagyobb mértékben termesztett növény a textiliparban, de készülhet hagyományos pamutból. A vastag szálaknak és kötésnek köszönhetően nagy a tartóssága, aránylag könnyen tisztítható.

A macskák szeretik edzeni rajta a körmüket, amitől (bár egyébként is) könnyen kibolyhosodik. Általában szürkés-mák színben kapható, ami aránylag jól tudja rejteni a koszt, legalábbis egy ideig. Ezt az anyagot sokszor kombi kanapékhoz használják fel, ami azt jelenti, hogy a háttámla és a karfák műbőrből készülnek, a kanapé többi része pedig zsákvászon.

ÚJ GENERÁCIÓS KÁRPITOK

TEXTILBŐR

 

Carabu, Novalife, Natuzzi, Alcantara, mikroszálas, amerikai gyártmányú textilbőrök…

A textilbőr kárpit jellegzetessége, hogy ragasztott anyag, fólia hordozórétegre ragasztott felület, ami lehet poliuretán és poliészter, vagy esetleg más szintetikus anyag, amit a gyártók általában nem közölnek. Tartósnak mondható. Puha anyag, mely jó hőszigetelő, nyáron nem érződik kifejezetten melegnek, fagyos időben nem érződik kifejezetten hidegnek.

Könnyen tisztíthatóként van árusítva, azonban ez csak egy néhány hónapos ideig működik, míg az impregnáló bevonat el nem fogy. Sokan panaszkodnak, hogy könnyen tisztíthatóként árulták nekik a kanapét, és még se lehet tisztítani. Az általános szennyeződések idővel befogják az anyagot, melyet már nem lehet letörölni. A porózus anyag pedig magában tartja a koszt.

Nehezen porszívózható, mert alulról nem engedi járni a levegőt a fólia. Részben ezért is van, hogy sok kárpittisztító el sem vállalja ezt az anyagot, mi viszont gond nélkül tisztítjuk.

Karbantartása: kitolható az anyag tisztasága akkor, ha 1-2 hetente átporszívózzuk a használt felületeket, így a por és bármilyen más szennyeződés lassabban fogja be a textilbőrt.

A textilbőr elnevezés nem is teljesen pontos, mert ezek az anyagok a műanyagokon kívül se bőrt, se textilt nem tartalmaznak 🙂

GYAPJÚSZŐNYEG

A legtartósabb, legstrapabíróbb szőnyegek közé tartozik.

 

Létezik 100%-os állati szőrméből készült és kevert, általában 80% állati szőrmét és 20% szintetikus anyagot tartalmazó gyapjúszőnyeg is.

A gyapjúszőnyegünk legvalószínűbb származási helyei a legnagyobb gyapjútermelő országok: Ausztrália, Kína, USA és Új-Zéland.

A gyapjú valójában ehhez hasonló juhok bundájából keletkezik:

Sok koszt tud magába gyűjteni, mivel vastag szőnyeg, viszont egészen jól tudjuk tisztítani vegyszermentesen, alacsony hőfokon. Kifejezetten káros, ha valaki kárpittisztító szerekkel kezdi tisztítani.

Léteznek hurkolt szőnyegek, mint a kép alsó részénél látható. Ha kefével dörzsölik, könnyen szétfoszlanak, ezért sem szabad mechanikusan tisztítani az ilyen szőnyegeket. Ráadásul ez a szövés leginkább a prémium szőnyegeknél fordul elő.

SELYEMSZŐNYEG

Létezik belőle szintetikus műselyem és valódi selyem, mely selyemhernyó révén készül. Ez utóbbi a legdrágább szőnyegfajták közé tartozik. Ezen szőnyegek egészen vékony szövésűek, csillogó megjelenésűek. Szintén vonatkozik rá az, mint a gyapjúszőnyegre, hogy nem szabad vegyszerekkel kezelni.

SHAGGY SZŐNYEGEK

A shaggy szőnyegek hagyományosan extra hosszú szálú szintetikus szőnyegek, melynek haszna a nagyobb fokú hang- és hőszigetelés, viszont hátránya, hogy nem lehet teljesen kitisztítani a porszívóval, mert túl mélyre tud jutni a bármi, ami ráesik (jó, a zongora kivételével).

NORMÁL SZŐNYEGEK

A leggyakoribb szőnyegfajta, általában teljesen műszálból. Ide tartoznak az ikeás szőnyegek, de egyben a top gyártók szőnyegei is. 

PADLÓSZŐNYEG

Nagy a szórás a minőség tekintetében a műszálak között, de elmondható, hogy ezek is műszálból készülnek, valamint tartósságban, sűrűségben, tapintásban számtalan variáció létezik. Ezt a típusú szőnyeget, ahogy az összes többit is remekül lehet tisztítani a módszerünkkel

Bio, vegyszermentes kárpittisztítási szolgáltatásunkat egész Budapesten és annak környékén nyújtuk. 

Matrac, normál kanapé, andante, alcantara, egyéb textilbőr kanapé, normál szőnyeg, perzsa szőnyeg, shaggy szőnyeg, autókárpitok biotisztítása. 

Ha kíváncsi árainkra, itt megnézheti őket.

 
Kapcsolat